Kars Zijlstra

Zoek professionele afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

door Kars Zijlstra

Zoek gratis afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

Zoek professionele afbeeldingen en bewerk ze met deze tools!

Professionele foto’s, die aansluiten bij jouw onderwerp, maken vaak de website. Al maak je blogs, flyers of plaats je een bericht op social media, mooie afbeeldingen brengen het tot leven. Het helpt jou een tekst te begrijpen en ondersteunt jouw verhaal. Deze professionele foto’s kan je niet zomaar willekeurige van Google afhalen. Daar zitten namelijk auteursrechten op. Als je afbeeldingen zonder toestemming van de auteur gebruikt ben je in overtreding en daar kan je een enorme boete voor krijgen. Voor professionele foto’s kan je natuurlijk ook gewoon een fotograaf inhuren. Maar dat is over het algemeen best duur.

Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om aan gratis afbeeldingen (stockfoto’s) te komen. Er zijn namelijk websites waar je auteursvrije afbeeldingen gratis kan downloaden. Deze afbeeldingen mag je dus altijd en overal plaatsen zonder toestemming. Omdat dit een hele makkelijke manier is om aan stockfoto’s te komen hebben wij een top 10 lijstje gemaakt met de beste websites voor gratis afbeeldingen!

Top 10 websites voor gratis afbeeldingen!

Op al deze websites is het mogelijk afbeeldingen gratis te downloaden. Je kan dan zelf kiezen in wat voor formaat je de afbeelding krijgt. Het is niet handig om de afbeelding in het grootste formaat te downloaden. Kies voor een medium formaat zodat de kwaliteit niet te laag en de afbeelding niet te groot is. 

1. Pixabay.com

Met meer dan 1,3 miljoen afbeeldingen en video’s is Pixabay één van de grotere stockfoto websites. Zoeken is makkelijk door de handige filters. Je filtert bijvoorbeeld op foto’s, illustraties, video’s of vectoren. Op deze site kan je zelfs in het Nederlands zoeken.

2. Pexels.com

Ook een mooie website met een enorm aanbod aan afbeeldingen is Pexels. Deze website blijft zelfs dagelijks groeien. Uniek aan Pexels is dat je op kleur kan zoeken. Typ jouw kleur in en je krijgt een enorm aanbod aan afbeeldingen in die kleur! Handig als jouw website in een bepaald kleurthema is gemaakt.

Gratis afbeeldingen vinden met deze website

3. Freepik.com

Met meer dan 500 duizend afbeeldingen is Freepik een perfect site voor stockfoto’s. Freepik staat bekend om de enorme hoeveelheid aan Photoshop bestanden.

4. Unsplash.com

Unsplash is een website met vele mogelijkheden. Als je de afbeeldingen niet wil downloaden kan je er ook voor kiezen om ze in jouw mailbox te ontvangen. Hiervoor moet je wel een account hebben bij Unsplash. Ook kan je zelf gratis afbeeldingen uploaden voor de website.

5. Stocksnap.io

Houdt je van overzichtelijkheid? Dan is StockSnap echt iets voor jou! Bij StockSnap houden ze daar namelijk ook van. Dit zie je ook gelijk terug op de website van StockSnap. De website is namelijk goed gecategoriseerd met onderwerpen en zo vindt je dus snel jouw perfecte plaatje!

6. Freeimages.com

Het bestaat al sinds Februari 2001 maar is nog steeds ontzettend populair. Freeimages is ooit begonnen als alternatief voor de dure stockfoto’s. Tegenwoordig is het een grote website met meer dan 2,5 miljoen geregistreerde gebruikers wereldwijd.

vind jouw gratis afbeeldingen

7. Picjumbo.com

Een 24-jarige fotograaf was er op een dag helemaal klaar mee. Al zijn foto’s werden telkens maar afgewezen door stockfoto websites. Toen besloot hij maar om een eigen gratis afbeeldingen website te gaan beginnen en dat is inmiddels uitgelopen tot een groot succes!

8. Morguefile.com

Als je op een bepaalde website jouw gewenste stockfoto’s niet kan vinden moet je ook altijd even op MorgueFile kijken. Zij hebben namelijk ook veel gratis afbeeldingen. MorgueFile is te vergelijken met andere sites maar dan wel iets minder professioneel.

9. Commons.wikimedia.org

Dit is familie van het wel bekende Wikipedia. De lay-out van Wikimedia lijkt veel op die van Wikipedia en is dus bij de meeste mensen wel bekend. Wikimedia heeft ook veel verschillende stockfoto’s voor jouw website. Voor iedereen wel wat dus!

10. PNGtree.com

Voor vrijstaande afbeeldingen moet je bij PNGtree zijn. Deze site heeft veel vrijstaande  afbeeldingen (zonder achtergrond) en designs met transparanties. Dit is vooral ook leuk voor de mensen die vaak met Photoshop werken.

Houdt jouw website snel met TinyPNG

Tegenwoordig is het heel belangrijk om een snelle website te hebben. Om jouw website sneller te maken kan je een aantal dingen doen. Eén daarvan is het verkleinen van afbeeldingen. Afbeeldingen die jij download op een gratis afbeeldingen site zijn vaak zware bestanden om in jouw website te laden. Daarom is het slim om jouw afbeeldingen te verkleinen. Dit kan via TinyPNG. Met deze tool kan je afbeeldingen kleiner maken en dus de nodige MB’s besparen. Ook blijft de kwaliteit na het verkleinen nog zeer goed. Maak jouw website dus sneller met deze tip!

Beste gratis online fotobewerking tools

Top 5 gratis online fotobewerkingstools!

Bij afbeeldingen bewerken denk je waarschijnlijk snel aan Adobe Photoshop of andere fotobewerkingstools. Vaak zijn dit dure programma’s die ook nog lastig te begrijpen zijn voor een beginner. Nu willen veel mensen maar enkele afbeeldingen bewerken en is het niet nodig om een heel Photoshop pakket te kopen. Dit snappen wij heel goed. Daarom hebben wij een aantal gratis online tools gevonden. Zo kan je toch jouw afbeeldingen bewerken maar dan zonder er iets voor te betalen.  

1. Canva

Dit is een van de beste gratis online tools. Met Canva maak je de mooiste afbeeldingen voor jouw website, blog of social media. Je kan kiezen uit verschillende soorten lettertypes, sjablonen en iconen. Ook zijn er al bestaande designs die je makkelijk kan gebruiken en aanpassen. Verder is er nog een betaalde premium versie met extra lettertypes, sjablonen en iconen.

2. Snappa

Ook een nuttige fotobewerker is Snappa. Deze tool is gelijkwaardig aan Canva. Bij deze tool heb je namelijk ook veel bestaande designs en sjablonen. Snappa onderscheidt zicht vooral aan Canva door de enorme hoeveelheid aan auteursvrije afbeeldingen. Ook heeft Snappa veel kwalitatieve iconen. Canva heeft dit ook wel maar daar moet je voor het merendeel betalen.

3. PicMonkey

Deze tool is ook echt aan te raden. PicMonkey heeft een mooie vormgeving waardoor de tool fijn te gebruiken is. De tool bevat een professionele ‘make-up’ functie. Dit is een speciale functie voor je profielfoto. Je kan dan de kleuren veranderen, leuke effecten toevoegen of teksten toevoegen aan jouw foto. Deze tool is ontwikkeld door hetzelfde team als Picnik. Dit was vroeger een bewerkingstool van Google. Helaas sloot deze tool in 2012. Maar de makers zijn gelukkig doorgegaan onder de naam PicMonkey.

4. Pixlr

De derde fotobewerker waar we het over gaan hebben is Pixlr. Voor degene die al wel eens met Photoshop gewerkt hebben zal Pixlr vertrouwd aanvoelen. Deze tool bevat namelijk veel opties die je ook in Photoshop hebt. Ook lijkt de lay-out erg op die van Photoshop. Dit betekend ook gelijk dat deze tool minder geschikt is voor beginners.

5. Ribbet

Geen zin in een moeilijke tool zoals Pixlr? Dan is Ribbet misschien wel wat voor jou. Met deze tool kan je gewoon snel en eenvoudig online afbeeldingen bewerken. Dit kan met filters en snelle effecten maar je kan er ook voor kiezen om een leuke collage te maken. Voor deze foto tool hoef je in principe geen account aan te maken.

Lukt het jou net als hier niet om jouw foto in de juiste positie te krijgen?

Foto positioneren in SMART WEBSITES

Het is soms lastig om een foto in de juiste positie te plaatsen. 

Hierdoor vallen stukken van de foto weg die we juist willen zien! Bijvoorbeeld een persoon of voorwerp die er net niet helemaal opstaat. Herken je dit probleem? Let dan goed op!

Originele foto

Vaak heb je net als in het voorbeeld een nogal vierkante foto waarbij het belangrijkste gedeelte op drie kwart van de foto zit. Wanneer je de foto op “midden midden” of “midden boven” positioneert komt het belangrijkste gedeelte er niet goed op. Als het niet lukt om een afbeelding de goede positie te geven in SMART Websites kan je hem eerst bijsnijden en dan uploaden. 

Uitgesneden foto

Je snijdt dan het deel van de afbeelding weg dat je niet in de website wilt zien. Zorg ervoor dat je het belangrijkste deel van de foto in het midden zet. Op deze manier blijft het gedeelte dat op het ¾ van de foto zit over. Nu blijft de kern van de foto altijd zichtbaar wanneer hij in het midden gepositioneerd staat. Wanneer je dit teveel gedoe vindt kan je er beter voor kiezen om een andere foto te plaatsen.

Knip jouw afbeelding tot een perfect formaat

Afbeeldingen bijsnijden

Wil je nu ook je afbeeldingen bijsnijden? Dan hebben wij een website voor jouw!

Op deze website kan je gemakkelijk een afbeelding uploaden en bijsnijden tot het perfecte formaat voor jouw blok! Vergeet niet om de kern in het midden te houden. En geef de afbeelding wanneer je hem upload in SMART Websites een naam en ALT omschrijving die past bij je SEO instelling van die pagina.

Weet je niet goed hoe je dit moet doen? Bekijk dan onze uitleg over optimaliseren in “leer hoe je in 5 simpele stappen hoog in Google scoort”.

Snij hier je afbeelding bij!

Andere interessante artikelen

Die jouw website tot een succes maken!

google-mijn-bedrijf-is-een-gratis-service-van-google-waarmee-je-beter-gevonden-kan-worden-in-google

Hoe maak je een Facebook bedrijfspagina?

Facebook is ideaal om jouw bedrijf te promoten. Alleen hoe pak je dat aan? Door een bedrijfspagina voor jouw bedrijf te maken. Maar hoe doe je dat? Wij laten het jou zien...

Lees meer
google-mijn-bedrijf-is-een-gratis-service-van-google-waarmee-je-beter-gevonden-kan-worden-in-google

Hoe maak je een Facebook bedrijfspagina?

Facebook is ideaal om jouw bedrijf te promoten. Alleen hoe pak je dat aan? Door een bedrijfspagina voor jouw bedrijf te maken. Maar hoe doe je dat? Wij laten het jou zien...

Lees meer
google-mijn-bedrijf-is-een-gratis-service-van-google-waarmee-je-beter-gevonden-kan-worden-in-google

Hoe maak je een Facebook bedrijfspagina?

Facebook is ideaal om jouw bedrijf te promoten. Alleen hoe pak je dat aan? Door een bedrijfspagina voor jouw bedrijf te maken. Maar hoe doe je dat? Wij laten het jou zien...

Lees meer
Website laten maken met een eenvoudig CMS beheer systeem
Alles wat je moet weten over jouw website
Terug naar blog overzicht

Het is onze passie om jou te laten schitteren!

Volg ons ook op social media