Kars Zijlstra

Het verschil tussen SEA & SEO

door Kars Zijlstra

De verschillen tussen SEA en SEO

Het verschil tussen SEA & SEO

Bedrijven die op het internet actief zijn kunnen om de termen SEA en SEO niet meer heen. Het doel van SEO en SEA zijn hetzelfde, namelijk zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van de zoekmachine te komen. Maar wat houdt het nou eigenlijk in? In deze blog ga ik jou het verschil uitleggen tussen SEA en SEO.

Word een expert in SEO met behulp van deze blog!

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization, ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. SEO houdt in dat jouw website geoptimaliseerd wordt voor de vindbaarheid binnen de organische zoekresultaten van Google. Google gebruikt een zoekalgoritme om te bepalen wie er boven aan komt in Google. Aan de hand van 200+ criteria bepaalt dit algoritme welke websites het relevantst zijn, die websites komen dus dan ook boven aan. Om misbruik te voorkomen doet Google geen uitspraken over deze criteria.

Het wordt wel steeds duidelijker wat wel en wat niet werkt. Het is belangrijk dat je de teksten op de website schrijft zodat de bezoekers het begrijpen en het makkelijk te lezen is. Linkbuilding is ook een essentiële factor waardoor de vindbaarheid beter wordt. Bij Linkbuilding gaat het erom dat er wordt gelinkt naar jouw website of webpagina vanuit verschillende waardevolle webpagina’s. Let wel op dat je niet elke website naar jou laat linken, het moet wel relevant zijn! Daarnaast kunnen ook technische factoren invloed hebben, zoals codes, de opbouw van de website en programmeertaal. Zorg altijd dat je zoekwoorden boven aan en in de teksten verspreid staan. Voor meer informatie over zoekwoorden, lees dan onze blog over zoekwoorden!

SEO is gratis en werkt pas op lange termijn. Het duurt 3 tot 6 maanden voordat Google jouw pagina heeft gevonden. Voor resultaat is dus wel even geduld nodig. Zodra Google de pagina heeft gevonden is het geïndexeerd. Het is belangrijk om jouw website te blijven optimaliseren. Vergeet ook geen backlinks te plaatsen en de informatie up-to-date te houden.

Sea

SEA wordt ook wel zoekmachine adverteren genoemd. SEA staat voor Search Engine Advertising. Je maakt hierbij een advertentie die wordt weergegeven bij relevante zoekresultaten. De advertenties staan altijd boven de organische zoekresultaten. Het grote voordeel van SEA is dat je specifiek op een bepaalde locatie kunt richten. SEA is in tegenstelling tot SEO niet gratis maar heeft op korte termijn meer succes.

Om als advertentie nummer 1 te zijn moet je met de volgende punten rekening houden. De door jou opgegeven zoekwoorden, de relevantie van de pagina waar de advertentie naartoe linkt en de opmaak van de koppen. Natuurlijk zijn er nog meer factoren, maar Google doet er geen uitspraken over.

Zoals ik al heb gezegd is SEA niet gratis. Wanneer iemand op jouw link klikt moet je daarvoor betalen. Je betaalt dus per klik. Als de advertentie wordt getoond en niet op wordt geklikt hoef je er niet voor te betalen.

Conclusie

De twee verschillende diensten hebben allebei hun voordelen en nadelen. SEO werkt vaak na 3 tot 6 maanden, terwijl SEA een groot en snel bereik heeft. Wanneer het gelukt is met SEO, dan heb een boost aan bezoekers op je website. En het is nog gratis ook, dat is mooi meegenomen toch? SEA is dan wel tegen een betaling, maar met een goede en gebruiksvriendelijke website verdient je het ook heel makkelijk terug!

SEA en SEO vullen elkaar heel goed aan. In de online marketingmix zijn het beide belangrijke middelen. Er zijn natuurlijk branches en bedrijven die een voorkeur hebben. Je kunt ze natuurlijk ook allebei gebruiken, vaak zorgt het ook voor betere resultaten.

Andere interessante artikelen

Die jouw website tot een succes maken!

gebruik de tips voor de beste linkbuilding

Linkbuilding voor betere vindbaarheid!

Wanneer linkbuilding veel en op de goede manier is toegepast op jouw website wordt je dus beter gevonden. Linkbuilding kan de vindbaarheid van jouw website verbeteren, waardoor je meer klanten kan krijgen en dat zorgt voor stijging van de omzet.

Lees meer
Een landingspagina is een losse webpagina waar bezoekers op terecht komen via een externe of interne link

Creëer de perfectesales
pagina!

Een landingspagina wordt nog het meest gebruikt om de aankoop te bevorderen. Het is een losse webpagina waar bezoekers op terecht komen via een link. Maar hoe creëer je nou de perfecte landingspagina?

Lees meer
optimaliseer jouw website om beter in google gevonden te worden

Wil jij ook beter scoren in Google in jouw woonplaats?

In Google bovenaan in jouw eigen woonplaats? Dat bereik je op deze manier! Als jouw bedrijf hoofdzakelijk lokaal haar klanten heeft dan is het niet nodig om in heel Nederland goed gevonden te worden in Google. Om lokaal bekend te worden en bovenaan te staan in de zoekresultaten...

Lees meer

Het is onze passie om jou te laten schitteren!

Volg ons ook op social media