Kars Zijlstra

Hoe kan je Instagram zakelijk optimaal gebruiken?

door Kars Zijlstra

Hoe kan je Instagram zakelijk optimaal gebruiken?

Instagram is het meest groeiende social media netwerk in Nederland. Instagram heeft op dit moment 4,1 miljoen gebruikers. Hiervan gebruiken 2,1 miljoen mensen het dagelijks. Instagram wordt vooral gebruikt door jongeren tussen de 15- 24 jaar. Ook steeds meer oudere beginnen aan Instagram.

Instagram is een platform dat vooral gebruikt wordt voor inspiratie. Gebruikers plaatsen foto’s en video’s van wat ze bezighoudt, zoals uiteten gaan met vrienden.

Wat kan je met een Instagram bedrijfsprofiel?

Door een zakelijk Instagramaccount kan je de zichtbaarheid, naamsbekendheid en bereik vergoten en verbeteren. Het is belangrijk dat je herkenbaar bent voor de gebruikers. Hierdoor ben je ook makkelijker te vinden. Zorg dus voor een duidelijke profielfoto bijv. jouw logo en gebruik jouw bedrijfsnaam.

Benieuwd wat jou volgers leuk vinden om te zien?

Instagram Insights

Met Instagram Insights kan je zien wat jouw volgers leuk vinden en wat niet. De volgende punten geven de statistieken weer:

 1. Het verloop van volgersaantallen
 2. Wat je volgers leuk vinden
 3. Op welk moment jouw volgers online zijn
 4. Demografische gegevens van jouw volgers
 5. Hoe vaak jouw post is bekeken is
 6. Het bereik van jouw berichten

Door Instagram Insights leer je jouw doelgroep goed kennen en kom je erachter wat wel werkt en wat niet. Met deze waardevolle informatie kan je een ideale Instagram strategie bepalen.

Het promoten van berichten

Vanuit jouw bedrijfsprofiel kan je gemakkelijk jouw bericht promoten en advertenties plaatsen. Kies je doelgroep op basis van demografische gegevens, interesses en locatie. Ook zijn call-to-action buttons aan advertenties toe te voegen. Hierdoor vergroot je de zichtbaarheid van jouw organisatie en het bereik van nieuwe klanten. Instagram is een dienst van Facebook. Je kunt dus ook gebruikmaken van Facebook Power Editor. Door deze gratis tool kan je meerdere advertenties, publiceren, tegelijk maken en beheren.

De 5 tips voor de weg naar succes!

1. Maak jouw profiel persoonlijk

Zorg ervoor dat je jouw persoonlijke kant laat zien. Instagram is het geschikte social media netwerk om de stem achter het bedrijf te laten horen. Volgers vinden het leuk om de gezichten achter het bedrijf te leren kennen. Hierdoor bouw je daadwerkelijk een band op.

2. Toon producten of diensten op speciale manieren

Zorg voor originele foto’s of video’s en vermijdt standaard foto’s en video’s. Op Instagram heeft standaard content weinig waarde. Een betere manier is om te laten zien hoe een product gebruikt kan worden. Ook kan je het tonen in een mooi sfeerbeeld. 

3. Bedenk jouw eigen hashtag

Op Instagram kan je alleen op accountnaam of hashtag zoeken. Het gebruiken van een hashtag is dus erg belangrijk. Pas wel op dat je niet te veel hashtags gebruikt (niet meer dan 5). Door het bedenken van een eigen hashtag kan je jouw eigen populariteit en bereik beter meten. Door veel gebruikte hashtags wordt je sneller gevonden. Handige tools hiervoor zijn Iconosquare en Hashtagify.

4. Momenten in het leven van het bedrijf

Producten en diensten hebben een verhaal. Het kan de productieweg zijn van de manier waarop een product gebruikt gaat worden of de marketing voorbereidingen. Zoals ik al eerder gezegd heb is het belangrijk voor gebruikers om te laten zien wat er achter de schermen gebeurt. Laat dus ook een keer de directeur die op zakenreis is zijn dag op Instagram delen.

5. Wees consistent

Het excuus ik heb het druk geldt hier niet. Probeer elke dag iets te posten. Ga opzoek naar jouw niche en wees daar consequent in. Volgers willen weten wat jij als bedrijf doet en waar ze aan toe zijn. Een band opbouwen kost tijd, maar uiteindelijk heb je er ook wat aan. Als je het druk hebt, is het handig om een aantal onderwerpen al klaar te hebben. Bedenk dus alvast onderwerpen voor de hele maand.

Voordelen en nadelen van Instagram

De voordelen voor bedrijven:

 • Visuele content wordt sneller verwerkt dan tekst door mensen. Dit maakt Instagram het ideale social netwerk om mensen kennis te laten maken met jou en jouw bedrijf.
 • Live gaan op Instagram! Vergeet ook de Instagram Stories niet! Hierdoor kan je jouw volgers een leuk kijkje achter de schermen geven. Het verhoogt ook nog eens de engagement.
 • Op instagram is het mogelijk om te adverteren. Ook kan je kortingscodes aanbieden aan jouw volgers. Op deze manieren kan je adverteren: met video’s, foto’s en carrousel advertenties.
 • Door middel van het gebruik van hashtags worden op Instagram foto’s geïndexeerd. Om nieuwe volgers te krijgen en bezoekers op jouw pagina te krijgen gebruik dan de juiste hashtags.

De nadelen voor bedrijven

 • Het kan een tijdrovende klus zijn net zoals elk ander social media platform. Dat komt doordat je unieke foto’s of video’s moet gebruiken en dus de juiste visuele content moet hebben. Ook moet je ervoor zorgen dat je jouw volgers blijft triggeren.
 • Ook is het mogelijk dat jouw doelgroep niet te vinden is op Instagram. Zoek dit eerst goed uit voordat je aan Instagram begint.
 • Instagram wordt vooral gebruikt voor branding en niet voor conversies. Het is wel mogelijk om producten te verkopen via Instagram, alleen is het niet de intentie van de gebruikers.

Andere interessante artikelen

Die jouw website tot een succes maken!

youtube video maken

Adverteer naast jouw website op Youtube!

Met een video op YouTube wordt je sneller gevonden dan met een website tussen de miljoenen andere websites. Met een Youtube kanaal heb je naast jouw website een tweede promotie kanaal. 

Lees meer
Op IGTV langere advertenties maken of vertellenover uw bedrijf

Stories zijn de nieuwe manier van promotie op social media!

Instagram en Facebook stories zijn tegenwoordig heel populair. Het is de nieuwe manier van social media promotie. Met social media stories kan je jouw bezoekersaantal verhogen. 

Lees meer
De meest groeiende social netwerk in Nederland!

Hoe kan je Instagram zakelijk optimaal gebruiken?

Instagram is het meest groeiende social media netwerk in Nederland. Door een zakelijk Instagramaccount kan je jouw zichtbaarheid, naamsbekendheid en bereik vergoten en verbeteren. 

Lees meer
Website laten maken met een eenvoudig CMS beheer systeem

Laat social media jouw bedrijf ondersteunen

Terug naar blog overzicht

Het is onze passie om jou te laten schitteren!

Volg ons ook op social media

© Defero 2019 - Webdesign: Defero
Privacy statement